“Uit Gewoon Actief Magazine”
Om in de toekomst een sterke vereniging te houden en de nieuwe rol als aanvoerder in de regio goed uit te kunnen voeren, is Volleybalvereniging Kangeroe op verschillende vlakken bezig met professionaliseren. Dit is nodig om in de gemeente Hardenberg op den duur een sterke en hechte volleybalgemeenschap te vormen.
Volleybal is een tanende sport. Om die reden heeft de Nevobo besloten verschillende superclubs aan te stellen, die kleinere clubs in de regio moeten ondersteunen. Volleybalvereniging Kangeroe is zo’n superclub. “Zelf noemen we het een supportclub. Anders zitten wij op de berg en lijkt de rest minder”, zegt bestuurslid Gert Swankhuisen.
Om die rol goed te kunnen uitvoeren heeft Kangeroe het project Verbinden en Noaberschap verzonnen. Voor het zover is, moet de vereniging eerst haar eigen club versterken. “Je kunt wel een grote broek aantrekken en andere verenigingen willen helpen, maar je moet ook zorgen dat je zelf de zaken op orde hebt. Professionaliseren is daarin de sleutel tot succes.”
Motor van de vereniging
De supportclub heeft het plan een professional in de arm te nemen die taken uitvoert waar lastig vrijwilligers voor te krijgen zijn. “Deze persoon krijgt een uitvoerende, maar ook proces-begeleidende rol. Samen gaan we kritisch kijken naar onze eigen doelen.” Eén van die doelstellingen is het verduidelijken van de rol van de Technische Commissie. “Dat is de motor van de vereniging, die moet gewoon op orde zijn”, vindt Gert. Ook het aantrekken van trainers is een belangrijk onderdeel. “Je moet zuinig zijn op trainers en ze voorwaarden bieden waardoor ze willen blijven. We moeten ook scholing faciliteren om meer trainers te krijgen.”
Noaberschap
“Als dat allemaal op orde is kun je als supportclub omliggende verenigingen ondersteunen.” Dat is waar het project Verbinden en Noaberschap uiteindelijk om draait, het verbinden van Kangeroe, De Schutters, DAC, Side-out, De Zwaluwen en Set-Up. Samen optrekken is op verschillende vlakken zinvol. “Je komt allemaal dezelfde problemen tegen. Die kunnen we ook gezamenlijk oplossen. Verder kunnen we kennis uitwisselen en trainers. “Het zou mooi zijn als we de kwaliteit van de omliggende verenigingen kunnen vergroten zodat we op den duur tegen elkaar kunnen spelen. Er is namelijk niets vervelender dan elke keer vanuit Hardenberg een uur te moeten rijden voor een wedstrijd.”
Gert ziet meer voordelen: “Door die verbinding aan te gaan krijg je ook kruisbestuiving tussen deelnemers, kun je samenwerken aan opleidingen en versterken van trainers en vrijwilligers en oplossingsgericht werken.”
Aan de slag
Het doel van het project is om uiteindelijk per vereniging het aantal leden, vrijwilligers, trainers en betrokken ouders te vergroten. Daarvoor moeten de andere clubs zelf ook aan de slag. Zo moeten ze onder andere twee kandidaten leveren aan de basiscursus technische commissie en een drietal clinics organiseren ter verbetering van de vaardigheden en competenties.
Andere verenigingen reageren positief op het idee. “Van oorsprong is sport natuurlijk concurrentie. Vroeger kwam je ook weleens elkaars spelers jatten. Die drempel moet weg. We willen laten zien dat dat niet onze bedoeling is.
Klik HIER voor de digitale versie van het Gewoon Actief Magazine 2023 van de gemeente Hardenberg.