Dames 4 wordt steeds jonger

Wedstrijdverslag Flash Nieuwleusen Dames 7 – Captains *** Kangeroe Dames 4 op 12-02-2022

Exact 3 maanden na de laatste wedstrijd mocht Dames 4 weer aan de bak. Het was wel even spannend of het wel doorging want de afgelopen weken werd er tot 3 keer toe op het laatste moment een wedstrijd van één van mijn te coachen teams op het laatste moment afgelast vanwege corona bij de tegenstander. Zaterdag nog angstvallig de NeVoBo app in de gaten gehouden maar geen afmelding voorbij zien komen.

Niet dat we zelf geen moeite hadden om een representatief team op de been te brengen. Alles wat bij ons fatsoenlijk een balletje kon opzetten was of gestopt, of geblesseerd of verhinderd. Daarnaast kon Anne ook niet aanwezig zijn vanwege haar stage. Moet haar toch eens vragen wat bij haar een vroege dienst is en wat een late dienst want zoals mijn B-team vaak reageert op een door mij uitgelegde oefening: “Snapperniksvan!”. Gelukkig waren Yente en India uit MA1 bereid om mee te spelen op respectievelijk de posities spelverdeler en passer/loper. MA1 zelf had die dag geen wedstrijd want hun team werd geteisterd door coronagevallen.

Zaterdag 12 februari vertrokken we om 17.45 uur vanaf sporthal de Meet voor een ritje van een half uur naar het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen. Bij aankomst kun je beter direct in de aangegeven vakken op de parkeerplaats parkeren want even een rondje op het plein om het complex kan voor hetzelfde geld met een plons in de verdekt opgestelde vijver eindigen.

Bij binnenkomst van de prachtige hufterproof vormgegeven zaal was de plaatselijk trots op het middelste veld bezig aan haar wedstrijd tegen Dames 1 van de grootste club van Nederland. De 2 buitenste velden waren leeg maar wat was nu veld 1 en veld 3? Ze wisten het zelf ook niet en daarbij was de hulpvaardigheid ook niet al te groot. Flash Nieuwleusen is nooit één van mijn favoriete verenigingen geweest.

Onze achilleshiel was de afstemming van spelverdeler op de midspelers. Deze was nog nooit geoefend dus met het inslaan werd hier wat nadruk op gelegd. Doordat de scheidrechter vrij laat was vanwege verplichtingen op een ander veld vond er geen toss plaats maar we gingen er vanuit dat wij met serveren mochten beginnen en dat vond iedereen inclusief de tegenstander goed. Toen Yente hier mee klaar was stonden we op een aardig voorsprong. Deze werd nog wat uitgebouwd door goed positiespel. Helaas zorgde een groot inkakmoment ervoor dat Flash weet terugkwam tot 2 punten. Daarna werd er weer gas gegeven en vooral door enkele goede servicebeurten kwam Flash er niet meer aan te pas. Setstand: 12-25

De 2e set kwam India er in voor Julia op de passer/loper positie. Deze set was niet veel anders dan de 1e set behalve dat deze 2 inkakmomenten telde met een setstand van 16-25 waarbij vermeld moet worden dat de beide MA1 speelsters het uitstekend deden.

De 3e set kwam Julia er weer in en mocht Lieke de set van de zijkant bekijken. Ook deze set kende meerdere momenten waarin we het een beetje lieten lopen en doordat deze veel minder gecompenseerd werden door door goede servicebeurten werd het verschil in punten kleiner. Niveau won het nog wel van routine. 20-25.

Zoals ik zelf heb ondervonden en in meerdere wedstrijden heb gezien, wordt de lockdown beter verteerd door teams die op routine moeten varen dan de teams met jeugdig elan. Aangezien Dames 4 tot die laatste categorie behoorde met voor het grootste deel nog speelsters in de A-leeftijd kon die laatste set nog best in ons nadeel verlopen. En dat gebeurde ook. Sarah H. belandde na het vertrek van onze min of meer vaste diagonaal noodgedwongen op de deze positie en vond het jammer dat ze daarvoor haar geliefde passer/loper plek moet opgeven. Ik had haar 1 set als passer/loper beloofd als de voorgaande sets goed gingen en zo geschiedde. India en Lieke zouden beiden een halve set op diagonaal spelen. Deze set ging mede door veel servicefouten van onze kant tot halverwege gelijk op. Door een aantal onnodige fouten kon Flash zomaar 4 punten uitlopen. Doordat we gingen forceren werd de foutenlast alleen maar groter en hoewel we nog wel iets terugkwamen was het verschil al te hoog opgelopen om de set nog te kunnen winnen. 25-19

Door deze 3-1 overwinning staan we wel weer op de eerste plaats, echter wel op 1 punt gevolgd door zowel Ouvol als de Schutters. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen SVI op het programma.

Jan Henk de Raad,
coach Kangeroe Dames 4