Heel Kangeroe bakt!

Van onze voorzitter.

Zoals gezegd had het bestuur een nieuw ideetje bedacht en dit kwam afgelopen 30 december tot uitvoering. Het lijkt misschien al een tijdje geleden, maar er worden nu nog mensen wakker die een knijpgebaar met hun hand doen omdat ze denken dat ze een ijsbollenschep in de hand hebben. Of schreeuwen om emmers, omdat ze hevig aan het beslag mixen zijn.

Wat begon als een probeersel liep uit tot een groot succes, want zo kunnen we het wel noemen. Maar liefst 2100 oliebollen waren er door enthousiaste leden voorverkocht. Daarnaast was het nog een beetje onduidelijk hoeveel er nog op de dag zelf op werden gehaald. Logisch natuurlijk want het was toch ook de 1e keer. Ik neem je graag even mee hoe de dag uiteindelijk is verlopen;

Om 8 uur ‘s morgens kwamen de eerste mensen al bij de Meet voor het opstarten. De een drukdoende om de lunch alvast klaar te maken en de andere om de spullen voor het bakken klaar te zetten. Na een korte brainstormsessie over het beslag en hoe en wat werden de voorbereidingen omgezet in daden. En zoals bij iedereen ging het ook bij ons met de eerste beslagmonsters fout! Eerst te dik en toen weer te dun. Daarna de juiste plek vinden voor het laten rijzen van het beslag. Goed? Nee verkeerde plek, het rijst te langzaam. Oké terug naar de tekentafel en een nieuwe sessie over het beslag. En daar kwam het geheime recept voor de fameuze Kangeroe Oliebol.

Gelukkig was Anne Nawijn zo attent geweest om zijn kar ter beschikking te stellen voor het oliebollen bakken en uiteraard had Anne hiervoor de nodige voorbereidingen getroffen, zodat we snel aan het bakken konden gaan. Onder leiding van Irene en Ilona en onder toeziend oog van Anne – tja het is wel zijn kar met twee vreemde vrouwen erin – werden de eerste ballen met het geheime Kangeroe-recept gebakken. Jan en Herre, de mixmasters, keken gespannen toe en wachten nerveus op het welbekende duimpje. En ja daar was die dan!!

Hierna gingen de mixmasters snel verder, want er moest nog menig beslag gemixt worden. Tevens was de ideale rijskamer gevonden, namelijk dameskleedkamer 1. Perfecte temperatuur door de vloerverwarming en makkelijk bereikbaar voor de pendelaars tussen de mixers en de bakkers.

Gelukkig waren er al vroeg veel mensen bereid gevonden om te komen helpen, want anders was de ramp niet te overzien. Gerard Muis coördineerde de bestellingen, Derk Jan was de belangrijke schakel tussen de mixers en de toevoer van de ingrediënten en de kinderen Oosterhof renden tussen de kleedkamer en de viskar heen en weer met beslag en oliebollen. Een geoliede machine kwam op stoom!

Maar toen gingen de deuren open en daar stonden drommen met mensen die al 3 dagen niets hadden gegeten. Iedereen wilde natuurlijk de enige echte Kangeroe Oliebollen hebben en dat begrijpen we natuurlijk wel!

Maar de geoliede machine haperde toen wel even en kwam bijna vast te lopen. Gelukkig kwamen daar de extra hulptroepen, waardoor we konden voorkomen dat de machine vastliep. Met man en macht werden nu alle ijzers in het vuur gegooid. De extra pannen werden aangezet en bezoekers werden gevraagd even een handje te helpen. Wat is het dan mooi om een vereniging aan de gang te zien, want meerdere leden sprongen bij en hielpen mee om de machine op stoom te houden. En dat lukte!

In de keuken werd een duo gevormd met Gert S. en Senior Oosterhof die voortvarend te werk gingen in de keuken. Ook hier kwamen nu de mooiste bollen uit de keuken en konden we het publiek dus van 2 kanten bedienen. Aafje en Tineke waren samen met de familie Schutte drukdoende de zakken met oliebollen te vullen en Gerard hield het hoofd koel en zorgde voor de afgifte aan de juiste mensen en de administratieve afwikkeling uiteraard. De kids Oosterhof deden nog steeds de marathon tussen de diverse stations om de bevoorrading op peil te houden.

Uiteindelijk zijn er ruim 2500 oliebollen gebakken en bleef er zeer weinig over. Het enige wat overbleef was natuurlijk een (be)slagveld van heb ik jou daar, maar iedereen was moe en voldaan.

Uiteindelijk zijn Ilona, Sytze, Tineke, Aafje en Anne nog zeer drukdoende geweest om de keuken en kantine weer toonbaar te maken en de viskar weer schoon te krijgen. En daar zijn we ook heel blij mee, want een dag later was het zeker niet leuker geworden.

Uiteindelijk kijk ik zelf heel tevreden terug op ons experiment oliebollen bakken met de club, want dat het een succes is geweest is wel gebleken. We gaan dit volgend jaar zeker nog een keer doen en hopen dan op nog meer helpende handjes, en dan niet alleen in het helpen opeten.

En een hele grote “dank je wel” aan Anne Nawijn voor het lenen van zijn kar, want anders hadden we dit nimmer voor elkaar gekregen. We hopen dat we hem eind dit jaar wederom een keer mogen gebruiken. Ook een enorme dank aan de schoonmaakploeg, want dit was een hels karwei maar moest inderdaad wel die dag gebeuren.

Verder wil ik nogmaals benoemen dat ik enorm trots ben om te zien hoeveel leden hebben geholpen bij de verkoop van de oliebollen, vooraf en op de dag zelf, om te helpen deze actie tot een succes te maken. Onderstreept maar weer:

Een vereniging ben je samen en kan je niet alleen!

Dank jullie wel!

En dan tot slot. Wie heeft de meeste oliebollen verkocht?
Sanneah en Faya Willems waren de winnaars. Zij verkochten maar liefst 148 oliebollen!

Super gedaan!

Zij hebben allebei een bon en een Kangeroeknuffel ontvangen.